Plastifikacija metala

 

Plastifikacija metala je postupak posipanja praha iz uređaja za elektrostatsko prašenje po obrnuto polariziranom metalu. Elektricitet omogućava da se prah ravnomjerno rasprši po cijeloj površini, nakon čega se proces dovršava polimerizacijom u peći i dobivanjem zaštitnog sloja plastike.

Zvuči komplicirano, no laički rečeno plastifikacija metala je najbolji način za bojanje i zaštitu od vanjskih utjecaja (korozije, abrazije, topline i sl.). Plastifikacija je savršen izbor antikorozivnog tretmana jer ne zagađuje okoliš, najjeftiniji je te postiže sve zahtjeve boja i nijansi. Ovakav postupak zahtjeva edukaciju i profesionalan odnos prema radu.

Plastifikacija metala vraća sjaj i nov izgled: starim metalima, medicinskim pomagalima, limariji, elektronici, konstrukcijama, bijeloj tehnici, radijatorima, stolariji, ormarima, auto-moto dijelovima i svemu drugom što vam padne napamet.

 

Plastifikacija metala

Plastificirana felga automobila

 

Zašto je plastifikacija metala kvalitetno riješenje?

Već su navedene neke prednosti plastifikacije metala, no valja to dodatno proširiti listom stvari koje bi Vas mogle potaknuti da ga izaberete:

 • Zaštita – štiti od korozije, abrazije, topline i mehaničkih utjecaja. Također, visoka je otpornost praha na grebanje.
 • Isplativost – najisplativija moguća zaštita metala.
 • Najmodernija tehnologija – postoje razni načini zaštite materijala, no tkz. elektrostatsko naprašivanje koje mi koristimo je postupak koji se smatra najnaprednijim načinom za plastifikaciju.
 • Neograničen izbor boja, nijansi i tekstura – omogućuje farbanje svim bojama iz RAL sustava te mnogim specijalnim nijansama. Uz to, moguć je odabir glatkih ili teksturnih površina. Postižemo sve poznate površinske efekte kao što su sjaj, mat, strukturni i metalni.
 • Lako za održavanje – dovoljno je lagano ispiranje vodom i sapunom da materijalu vratite sjaj
 • Povoljno za okoliš – unutar praha ne postoje nikakve za okolinu i ljude štetne kemikalije i razrjeđivače, te se čak 99% viška praha koji ispada s materijala u procesu ponovno koristi, što znači da činimo praktično nepostojeći štetni otisak na okoliš. 
 • Dobre karakteristike električne izolacije
 • Dugtrajnost

Bitno je napomenuti da je zbog navedenih razloga plastifikacija metala često jedini postupak zaštite koji zadovoljava europske standarde.

Plastifikacija metala: Postupak

Naziv postupka je elektrostatsko raspršivanje i funkcionira na bazi razlike u polovima između metala i smjese (praha) koji nanosimo. Plastifikacija materijala provodi se kroz 3 elementarne faze, a to su:

 1. Priprema površine dijelova kemijskom obradom
 2. Nanošenje praha na materijal
 3. Polimerizacija praha u peći

 

Kemijska obrada metala kao dio procesa plastifikacije metala

Prva faza se sastoji od temeljite kemijske obrade metala da bi se za njega što bolje mogao prianjati sloj praha. Kvalitetno prianjanje je moguće samo na čistim podlogama koje su prošle proces odmašćivanja kojim se metalu otklanjaju posljedice korozije, masnoća ili eventualni stari lak. Osim odmašćivanja potrebno je ispraviti i mehaničke nepravilnosti.

 

Nanošenje praha na materijal – ključna faza plastifikacije metala

Samo ovakav metal možemo proslijediti u drugu fazu procesa koja se obavlja u ventiliranoj komori za plastifikaciju gdje se nanosi polimerski prah pomoću elekstrostatskog pištolja visokog napona. Vrstu polimerskog praha određujemo prema vrsti materijala i vanjskim uvjetima koje zahtijevate.

Pod visokim naponom raspršujemo negativno nabijene čestice praha po metalu koji je pozitivan, a razlika u nabojima omogućava da prah prianja na materijal. Ravnomjernost nanošenja osigurana je fizikalnim i kemijskim svojstvima metala i polimerskog praha.

Rastom debljine sloja praha raste i odbijanje između čestica koje su prionule na metal i onih koje tek nanosimo. Moglo bi se reći da su mjesta na metalu ograničena i nema ga za sve čestice, ali baš zato znamo da je sloj ravnomjerno raspoređen. Dakle, višak praha će se odbiti od sloja i iskoristiti ponovno, a prionuli prah ostaje na svom mjestu.

Ravnomjernost je na ovaj način zajamčena i na najnezgodnijim i najužim mjestima, što je apsolutno nemoguće postići korištenjem drugih sredstava, kao npr. lakovima.

 

Polimerizacija praha u peći – finalni dio plastifikacije metala

Treća faza je polimerizacija praha u posebnoj peći koja može doseći temperaturu od 250 °C. Materijali se u peći drže na određenoj temperaturi i trajanju koji zavise od elementa, dimenzija i vrste polimera, najčešće 160-200 °C i 20-30 minuta.

U procesu pečenja prah se otapa i razlijeva stvarajući homogeni sloj plastike koji će štiti metal od svih vanjskih utjecaja. Temperatura kroz cijelu peć mora biti jednaka inače dolazi do pucanja plastičnog polimera.

Cijeli proces završava hlađenjem, točnije stvaranjem trajno čvrstog stanja polimera i pakiranjem za transport.

Plastifikacija radijatora

Plastifikacija radijatora

 

Naša ponuda

Iz svega navedenoga očito je da plastifikacija materijala donosi velike blagodati korisnicima. Bez premca je to najučinkovitiji, najkvalitetniji i najisplativiji način da zaštite metal od svih vanjskih utjecaja koje možete zamisliti. Imajući to na umu potrebno je odabrati najkvalitetnije ljude za taj posao, a našu ponudu možete provjeriti upitom. Zato kontaktirajte nas i uz našu pomoć zaštite svoju imovinu.